2000 TL alışverişinize sepette 200 TL İNDİRİM!

500 TL ve üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ!

Sepetiniz

Sepetiniz boş

Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz?

Bunları deneyebilirsiniz...

Siyah Nokta Probleminizden 5 Adımda Kurtulun

Her cilt tipi birbirinden farklı olsa da siyah noktalar cinsiyet gözetmeksizin bir çok kişinin ortak probleminin başında geliyor. Özellikle burun, alın ve çene çevresinde siyah renge sahip küçük noktalar olarak gözlemlenen siyah noktalar ciltte pürüzlü bir görüntü oluşmasına neden olarak cildin sağlıklı görünmesini engeller.

Vücudun farklı bölgelerinde de gözlemlense de yoğun olarak burun, alın ve çene çevresinde görülen siyah noktaların oluşumunda birçok faktör vardır. Ancak bu faktörlerin en başında cilt temizliği ve cilt yapısı gelmektedir. Yağlı ciltlerde gözenekler daha kolay tıkanabildiği için bu cilt tipine sahip kişiler siyah  nokta problemine daha yatkındır.

Sağlıklı, pürüzsüz bir cildin önündeki en büyük engellerden olan siyah noktalar genellikle ağrı yapmasalar da can sıkıcı olabilir ancak doğru bakım ve rutinler oluşturarak da kolayca ortadan kaldırılabilir. Doğru bakımı uygulayabilmek için ise problemi daha yakından tanımamız gerekir. Gelin siyah nokta nedir, siyah nokta neden olur, siyah noktalar nasıl geçer gibi soruları daha yakından inceleyelim.

Öncelikle siyah nokta nedir?

Komedon olarak da bilinen siyah nokta, bir saç folikülü veya cildin doğal olarak ürettiği sebum ve ölü hücrelerin gözenekleri tıkaması sonucu oluşur. Bu noktalar genellikle cildin İyi temizlenmemesi sonucunda gözeneklerde kirlerin birikmesi, fazla sebum üretimi sonucu oluşabildiği gibi vücudumuzun hormonal dengesinden dolayı da üretiliyor olabilir. Genellikle yüzün yağlı bölgelerinde görülseler de vücudunuzun farklı yerlerinde de siyah noktaların oluşması mümkündür.

Siyah Nokta Nasıl Geçer

Yeterli ve doğru cilt temizliğinin yapılmaması, makyajın temizlenmemesi, gözeneklerin çeşitli faktörlerle tıkanması, aşırı sebum üretimi, hormonal düzensizlikler ve genetik faktörler başta olmak üzere siyah nokta oluşumunun farklı nedenleri olabilir.

Siyah noktaların giderilmesi için önce neden oluştuğunun tespit edilmesi gerekir. Bu noktada bir uzman yardımı almak önerilir. Bu sayede doğru tedavi yöntemi uygulanır ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir

Bununla birlikte her ne kadar cazip görülse de siyah noktaları sıkmamak gerekir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan siyah noktaları sıkmak daha büyük problemlere yol açabilir.

Siyah noktaların altında yatan neden bir cilt uzmanı tarafından tespit edildikten sonra ise aşağıdaki adımları takip ederek siyah nokta oluşumu engellenebilir.

 1- Cilt Temizliğine Özen Gösterin

Sağlıklı bir cilt için en önemli adım cilt temizliğidir.

Siyah nokta fazla sebum üretimi ve ciltteki kirlerin birikerek gözenekleri tıkaması sonucu oluştuğu için ilk olarak cilt tipinize uygun temizleme jelleri, yüz yıkama köpükleri ve tonikler gibi cilt temizleme ürünleri ile cildinizi düzenli olarak temizlemeli ve tıkanmış gözenekleri rahatlatmalısınız.  Yüz temizleyiciler, fazla yağı ve ölü deri hücrelerini temizlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte siyah nokta temizliği için özellikle makyaj yapılan günlerde cilt temizliğine ekstra özen gösterilmeli ve cilt yüzeyindeki makyajı cildinizden tamamen uzaklaştırmalısınız.

Öte yandan cilt temizliğinde aşırıya kaçmamak ve cilde agresif davranmamak gerekmektedir. Yüzü sürekli yıkamak sebum dengesini bozacağı için önerilen bir durum değildir. O nedenle sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere cilt temizliği yapmak yeterli olacaktır. Eğer sıklıkla yüzünüze dokunuyorsanız, bu alışkanlığınızı da değiştirmeniz tavsiye edilir. Eldeki kir cilde temas ettiği için sivilce ve siyah nokta oluşumunu tetikleyebilir.

2- Cildi Düzenli Olarak Nemlendirin

Işıl ışıl bir cildin en belirgin özelliği nemli olmasıdır. Cilt düzenli olarak nemlendirilmediğinde ve ciltteki yağ dengesi bozulduğunda siyah nokta oluşumu tetiklenir. Cilt temizliğinin ardından mutlaka nemlendirici kullanılması gerekir. Cildin nemli kalması, siyah noktaların oluşumunu önler ve cildi pürüzsüz ve parlak görünür hale getirir.


3- Peeling ve Maskelerin Gücünden Yararlanın

Ciltteki ölü derilerden arınmayı ve gözenekleri açmayı sağlayan peeling, cildinizde oluşan siyah noktaların azalmasına da yardımcı olabilir.

Bununla birlikte özellikle siyah noktalar için üretilmiş maskelerin gücünden de yararlanılabilinir.

Burun bantları da özellikle siyah nokta temizliğinde sıklıkla başvurulan bir diğer yoldur. Kısa vadeli olarak cilt gözenekleri için temiz bir görüntü sağlasa da problemi tamamen çözmek için yeterli değildir.

4- Yağsız Ürünler Tercih Edin

Siyah noktaların en büyük destekçisi yağdır. Yağ bazlı cilt bakım ürünleri ve saç ürünleri gözeneklerin tıkanmasına yol açarak siyah nokta, sivilce gibi akne türlerine neden olabilir.

Bu nedenle nemlendirici, fondöten gibi sıklıkla kullanılan cilt ürünlerinin olabildiğince yağsız seçilmesine özen gösterilmesi gerekir. Yağ bazlı ürünler tercih ediyorsanız komedojenik olmayan ürünlerle değiştirebilirsiniz.

5- Buhar Banyosu

Evde en hızlı ve en etkili siyah nokta temizleme yolu buhar banyosudur. Gözenekleri rahatlatmaya ve genişletmeyi sağlayan buhar banyosu siyah noktaların daha kolay temizlenmesini sağlar.

Bonus: Sağlıklı Beslenme- Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Beslenme!

Cildin temiz ve pürüzsüz görünmesi için sağlıklı beslenme olmazsa olmazdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düzenli bir beslenme düzeni ile cildin sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini destekleyebilirsiniz.

Ancak unutmamalısınız ki siyah nokta gibi akne oluşumunun altında yatan nedenler tespit edilmediği taktirde yapılacak işlemler kesin sonuçlar üretmez. Yaşam tarzınızda ve cilt bakım ürünlerinizde yapacağınız bazı küçük değişimlerle sorunlar daha az ortaya çıkabilir ve sağlıklı bir cilde daha kolay ulaşabilirsiniz.

Önceki Gönderi